Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Οδηγίες Επιβίωσης στο Χωριό

Είχα γράψει θυμάμαι ένα status παλιά στο facebook όσον αφορά την επιβίωση στο χωριό, μην φανταστείτε, 3-4 σειρές. Είχε μεγάλη απήχηση, κλασσικά όπως όλα μου τα status(...-es?). Και αφού το έφαγα φλασιά είπα "Γιατί να μην αναπτύξω ένα άρθρο για αυτήν την επιβίωση? Να, τώρα που χω εύκαιρο το blog μου!". Και αυτό θα κάνω λοιπόν!

"Πως να επιβιώσετε στο Χωριό: Ένας Οδηγός από τον Daedalus!"

Δεν ήμουν ποτέ εγώ τόσο παιδί του χωριού. Μεγαλωμένος στην Αθήνα, όταν ανέβαινα πάνω στο χωριό κάπου στα βάθη της Μακεδονίας ένιωθα λίγο έξω από τα νερά μου. Έπρεπε επομένως να επιβιώσω κάπως, να μάθω να γίνομαι ένα με το περιβάλλον μου, να γίνω χαμελέων! Μετά από πολλές παρατηρήσεις του περιβάλλοντος χώρου συνειδητοποίησα πως αν ακολουθήσεις συγκεκριμένες οδούς/τάσεις θα περάσεις μια χαρά. Έχουμε και λέμε.

#1: Άκσεντ είχατε στο χουριό σ'?
Ναι, πολύ καλά κατάλαβες. Θες να γίνεις ένα με το χωριό σου? Άρχισε να μιλάς βλάχικα. Πως θα το κάνεις? Άκουσέ τους να μιλάνε και κάνε ότι και αυτοί! Αν προσέξεις θα δεις: Μιλούν πιο ποιητικά, χωρίς την χρήση ολόκληρων των λέξεων! "Ε κάτς κατ!" θα σου πουν για να σε προσκαλέσουν στην παρέα τους, με λέξεις κοφτές!
Μπορεί να τα κοροϊδεύεις όλα αυτά αλλά αυτά είναι η λύση. Επίσης μην ξεχάσεις να προφέρεις βαρύ το Λάμδα. Να θυμάσαι το ανέκδοτο του Σταρόβα: "Θεσσαλονίκη, η μόνη πόλη που γράφεται με 2 Σίγμα και προφέρεται με 2 Λάμδα." Μόνο μην περιοριστείς στην Θεσσαλονίκη, αυτό ισχύει σε όλα τα βλαχοχώρια!
Δεν χρειάζεται να χεις την βαριά προφορά του θείου σου του 90χρονου, αρκεί ένα δείγμα για να σε δουν ως δικό τους, και στο τέλος θα σου βγαίνει αυθόρμητα

#2: Κάθε γριά είναι και μια Θεία
Ξέρεις για τι μιλάω, για όλες αυτές τις γριούλες που συναντάς στο χωριό και σε ρωτάνε "Τίνος είσι συ?". Αυτές που κάθε φορά τις βλέπεις για πρώτη φορά, που συνέχεια εμφανίζεται κ μια καινούργια ετοιμοθάνατη γιαγιούλα. Όλες αυτές λοιπόν για σένα είναι Θείες. "Είμ' του Λάμπρου του Λίτσα, ΘΕΙΑ!". Αυτή την απάντηση πρέπει να δίνεις και όλες θα σε λατρέψουν, και που ξέρεις, μπορεί να καβατζώσεις και τίποτα χαρτζιλικάκια! Το ίδιο ισχύει και για τους γέρους πάντα

#3: Σουβλάκι ή Καλαμάκι?
Κοίτα, ξέρω πως έχεις συνηθίσει εδώ στην Αθήνα. Αλλά θα στην χαλάσω. Ενώ και γω έτσι έχω συνηθίσει, να λέω καλαμάκι τα κομμάτια κρέατος που τους έχει μπηχτεί ένα ξυλάκι, το σωστό είναι "Σουβλάκι" και όχι "Καλαμάκι"! Γιατί πολύ απλά δες το, είναι μικρό δείγμα της σούβλας, άρα είναι σουβλάκι! Έχουν και το άλλο επιχείρημα εκεί πάνω βέβαια, πως ο Διάκος σουβλίστηκε και δεν καλαμακώθηκε αλλά ντάξει, αυτό είναι πολύ αβέβαιο επιχείρημα καθώς έχει να κάνει με το πως διατυπώθηκε στην Ιστορία, όχι με το αν ήταν σωστό σημασιολογικά. Όπως και να χει, εσύ το λες όπως θέλουν να το ακούσουν!

#4: Τη Μαλαματίνα θα χεις πάντα χορηγό
Αυτό είναι ένα ευχάριστο σημείο στον οδηγό επιβίωσης: Ξεκίνα πίνε σαν πούστης! Πήγαινε παντού με όλους τους συγχωριανούς και πιες τόσο ώστε να δώσεις αρκετό λίπασμα στον πλάτανο της πλατείας με το ξερατό σου. Και πάνω απ' όλα αγάπα τη Μαλαματίνα, ένα από τα πιο συνηθισμένα αφεψήματα του χωριού. Αν είσαι λουλού και δεν το αντέχεις στάξε λίγη κοκακόλα (μία λέξη). Μετά από όλα αυτά θα σαι ένας αξιαγάπητος αλκοολικός για αυτούς!

#5: Φυσικά, έχω γκόμενα από τα Αγγλικά
Δεν ξέρω τι παθαίνουν όλοι τους. Από κει που σε λένε "πρωτευουσιάνο" και σε κοροϊδεύουν για το "καλαμάκι", αν τους πεις ότι έχεις γκόμενα, τότε στα μάτια τους εξυψώνεσαι στα ύψη!
Επομένως, να μια ακόμα οδηγία: Έχεις δεν έχεις γκόμενα, εσύ δηλώνεις γαμίκουλας. Είτε αυτή είναι η Μαρία Παλάμου, είτε είναι χήρα με 5 παιδιά. Φρόντισε βέβαια να χεις και πατήματα, παρουσίασέ τους καμιά φίλη/κολλητή για το έτερόν σου ήμισυ και πίνε στο όνομά της τις κρύες αλκοολικές νύχτες. Άλλωστε, πάνω στο χωριό μαλακίες θα τραβάς, δεν θα χει διαφορά αν η γκόμενά σου υπάρχει!

Πιστεύω το χωριό είναι μια καλή για τον πούτσο εμπειρία. Μπορεί να καλυτερεύσει με τα παραπάνω, μπορεί και όχι. Δεν υπέγραψα πουθενά ότι θα σε κάνω από χοντρό μαλάκα στον γαμάτο του χωριού, να ξέρεις. Α, και πάρτε καμιά ζακετούλα αν είστε από Λάρ'σα και πάνω, εκεί δεν μετράνε καλοκαίρια ρε, θα φας πουτσόκρυο για την πλάκα σου.

Αυτά από μένα. Share your love bitches! (Δηλαδή κάντε share, duh)
(Επίσης, αν βρω αυτούς τους 2 που ψήφισαν αρνητικά στο vote κάτω-κάτω, τους γάμησα.)


Κάπως έτσι το φαντάζομαι. Σύντομα κοντά σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου